©  Foto:

Løgstørs muslinger

Forhandlere af muslinger i Løgstør:

I Løgstør forhandles både ferske muslinger og muslinger på glas og i dåser hos en række forhandlere:

  • Super Brugsen, Limfjordsvej 17
  • Netto, Limfjordsvej 1
  • Jan Tex (Tankstationen UnoX), Sønderport 23
  • Kanalfogedens Køkken, Fischersgade 89
  • Restaurant Kulgaarden, Kanalvejen 15

 

Håndtering af muslinger

Hjælp til selvpluk af blåmuslinger
Der findes mange gode tips, råd og tommelfingerregler til, hvordan man kan sikre en god portion friske håndplukkede Limfjordsblåmuslinger, og det er en ting, man ikke må snyde sig selv for! Her er der en lille række gode råd, der vil kunne sikre dig og dine nærmeste en lækker og smagfuld oplevelse, når i skal ud og smage på det, Limfjorden har at byde på. Bare husk at tage jeres gode fornuft med!


Råd #1
Undgå indsamling nær havne- og ferskvandsudløb. Fra begge steder kan der komme store koncentrationer af forurening, som bliver opsamlet inde i dyrene, der lever tæt ved udløbene.

Råd #2
Pluk ikke muslinger, der ligger over vandet. Man skal helst ud på en halv meters dybt vand, før man kan være helt sikker på, at muslingerne har det godt.

Råd #3
Hvis vandet er grumset og uklart, så kan det skyldes algeopblomstring! Da er det ikke smart at plukke muslinger på et sådan tidspunkt. Der kan være giftstoffer i algerne, som vi mennesker ikke kan tåle, selvom blåmuslinger spiser dem med stor glæde.

Råd #4
Hvis det har været vindstille med en høj lufttemperatur (+25C) i en uge eller længere tid, så vent med at samle ind, til det har blæst med god vind eller regnet. Vandet i området skal være kølig, da blåmuslingerne ellers vil være knap så gode og derved ikke velegnede til madlavning.

Råd #5
Vil du gå med livrem og seler, så pluk kun muslinger i de måneder, hvor der er "R" i månedens navn. Det vil sige, at man undgår at plukke muslinger i maj, juni, juli og august.

Råd #6
Køb dine blåmuslinger hos en autoriseret forhandler. Det er egentlig dejlig simpelt, når man skal tjekke, om de gode blåmuslinger fra Limfjorden er klar til gryden, men det kan være lidt tidskrævende, hvis man gerne vil være grundig og helt på den sikre side.

Råd #7
Er det muslinger, som man selv har været ude og hente, så kan man med fordel stille dem i en balje med frisk rent overflade vand fra Limfjorden. Nederst i baljen stiller man en rist, der er hævet bare lige et par centimeter over bunden. Muslingerne må ikke kunne falde igennem risten. Her skal de stå i en 10-12 timer, så vil det meste sand være filtreret ud af muslingerne og ned på bunden af spanden. Man kan godt lade dem stå i kortere tid. Husk endelig at stille baljen et køligt og skyggefuldt sted, og skift endelig vandet en gang imellem, så muslingerne ikke dør på grund af iltmangel. Køb muslinger der er renset for sand.

Råd #8
Når muslingerne er filtreret for sand, skal man til at sortere dem. Alle muslinger som ikke begynder at lukke sig, når de får et lille bank på skallen, er dårlige og skal kasseres. Ligeledes skal muslinger med revner eller huller i skallen også kasseres. Grunden til, at man ikke må tilberede åbne eller døde muslinger er, at de bliver dårlige lige så snart, de dør. Skal man være helt korrekt, så er mindstemålet for en blåmusling i Limfjorden på 4,5 centimeter. De muslinger, der er mindre end det, skal sættes ud igen, hvor man fandt dem. 
Når alt dette er vel overstået, kan man begynde at trylle med spændende muslingeopskrifter. Du kan finde et udvalg lækre opskrifter her.
Et sidste råd: Alle de muslinger, som ikke har åbnet sig efter tilberedningen, skal kasseres; resten er lige til at nyde! God Appetit! 
Muslingebyen anbefaler muslinger fra Vilsund Blue. Muslingerne er høstet i Limfjorden under et meget kontrolleret fiskeri. Muslingefiskeriet i Limfjorden er MSC-certificeret, hvilket betyder, at fiskeriet er erklæret bæredygtigt. Ønsker du at vide mere om muslingefiskeriet i Limfjorden så se på www.muslingeerhvervet.dk

 

 

Muslingefiskeriet

I Muslingebyen kan man opleve muslinger på mange forskellige måder, og man finder selvfølgelig en masse lækre muslingeretter hos byens gastronomer. Byens muslinger danner ligeledes grundlag for smykker, kunst, festival og meget mere.


At muslinger skulle blive en yndet delikatesse og Løgstør blive til Muslingebyen, har bestemt ikke altid ligget i kortene. Faktisk anså limfjordsfolk langt op i 1900-tallet ikke muslinger for at være menneskeføde, men som agn når anden og bedre agn ikke kunne skaffes. Muslinger var fra starten forbeholdt københavnere, og der skulle to verdenskrige og et fiskerikollaps til at gøre Limfjordens muslinger til folkeeje.

Muslingefiskeriet i Limfjorden udsprang af østersfiskeriet, som i 1850 blev organiseret i Limfjordsøsterskompagniet, der havde monopol på fangst og forarbejdning af alle typer skaldyr i Limfjorden. Det blev 1. Verdenskrig, der satte skub i fangsten af muslinger. Muslinger er fyldt med æggehvidestof, og muslinger på dåse var billig og næringsrig proviant til soldaterne i skyttegravene i en tid med fødevareknaphed. Det så ud til at være lavthængende frugt, og fiskerne i fjorden begyndte at anskaffe sig redskaber til at skrabe muslingerne, men et forbud mod muslingeeksport satte en stopper for fangsten. Først med 2. Verdenskrig tog det igen fart. Pludselig var der en kæmpe efterspørgsel på muslinger – særligt fra Tyskland. Et nyt fiskeri var født. I de følgende år eksploderede muslingefiskeriet fra et jævnt niveau på o. 7000 tons årligt til 85.250 tons i rekordåret 1943. Muslingekogerierne skød op over hele fjorden, og muslingernes "skæg" blev omdannet til fodermel, bl.a. på en destruktionsanstalt i Løgstør. Skallerne blev brugt til vejfyld.

Følg os her:

Nyhedsmail fra Destination Himmerland

VisitHimmerland © 2024
Danish