©  Foto:

Dansk Nutidsmuseum

Dansk Nutidsmuseum består af en samling af genstande fra danskernes hverdag gennem de seneste 100 år. En udstilling for hele familien.

Historien om Dansk Nutidsmuseum begynder i slutningen af 1980'erne, da nu afdøde advokat Gorm Pedersen, Aars, vender hjem fra en tur til Canada. Her har han set et fantastisk museum, som er fyldt med ting og minder fra de seneste 100 år. Begejstret fortæller han om sin oplevelse og får stiftet en fond og engageret en flok frivillige.

I maj 1994 slår Dansk Nutidsmuseum dørene op til en nyoprettet samling i et nedlagt husmandssted, som daværende Aars Kommune stillede til rådighed. Siden er samlingerne vokset og vokset, og det samme er antallet af bygninger. Med den seneste tilbygning i 2012 råder museet i dag over ca. 1200 m2 udstilling.

De fleste af tingene på museet stammer fra danskernes hverdag, som den så ud for 10, 30, 50 eller 100 år siden. Her er en frisørsalon, der viser gamle curlere med strøm og ledninger. Der er en bolig fra 30'erne med tidssvarende køkkengrej. I et hjørne er indrettet en isenkræmmerbutik, som mange af de lokale besøgende nikker genkendende til. Der er også en skolestue, indrettet som en landsbyskole fra første halvdel af 1900-tallet.

I landbrugsafdelingen ses en udstilling, som rummer mejeriernes historie fra mælk i glasflasker over posemælk til nutidens kartonmælk og med et minimejeri i nøjagtig målestok med både lys og kørende mekanik.

I den blandede landhandel findes Richs kaffeerstatning, blånelse og andre sjove "gamle" varer. I radio/TV afdelingen findes gamle radioer, rejsegrammofoner med tidssvarende grammofonplader, gamle og nyere TV-apparater og moderne udstyr som ghettoblastere og videorecordere.

Der er noget at se på for alle gæster i alle aldre. Der er legetøj, dukker, regne- og skrivemaskiner, computere, tørvegravningsredskaber og gamle håndværkerværktøjer. Der findes også skomager, sadelmager, bogtrykker og meget, meget andet.

Grundelementet i Dansk Nutidsmuseum er frivillighed. Alle effekter er kommet til som gaver, f.eks. fra dødsboer, arvinger og fra folk, der har ønsket danskernes og deres egen historie bevaret for eftertiden.

De frivillige museumsfolk møder flittigt hver onsdag for at reparere, arrangere, bygge udstillinger om og gøre rent. Blandt de pensionerede entusiaster med forskellig faglig baggrund er der ingen, der har nogen særlige forudsætninger for museumsdrift. For de frivillige er det lysten, der driver værket.

I forbindelse med Vesthimmerlands Museums Kulturarvs måned i juni, har Dansk Nutidsmuseum en udstilling af tøj og undervisningsmaterialer gennem det 20. århundrede.

For yderligere information, priser og åbningstider se www.dansk-nutidsmuseum.dk

 

Handicapfacliteter

- Parkering tæt på hovedindgang

- Handicaptoilet 

- Stabilt underlag

- Handicapvenlige døre 

- Placering af inventar så det er let tilgængeligt for en kørestolsbruger

Følg os her:

Nyhedsmail fra Destination Himmerland

VisitHimmerland © 2024
Danish