Metoder, udstyr og grej til lystfiskeren
Fiskeriet i Mariager Fjord er ikke specielt krævende, når det gælder udstyr og grej. Alligevel er velfungerende grej og beklædning et vigtigt skridt på vejen i jagten på en god fiskeoplevelse.
Her vil vi gennemgå noget af det grej og de metoder, der er effektive i fjorden.
Foto:Kasper Wittrup
Flue
Hovedparten af lystfiskerne ved Mariager Fjord er fluefiskere.
Her handler det om at bruge fluer, der imiterer de fødeemner, som der er massevis af i fjorden, og som også er årsagen til, at ørrederne i fjorden er så velnærede. Det være sig tanglopper, rejer, hundestejler, kutlinger og børsteorm.
Du kan fiske med flue – enten med traditionelt fluefiskeudstyr eller med almindelig fiskestang, hvor du fisker fluen efter et bombarda- eller bobleflåd.
Er du fluefisker, kender du garanteret navne som ”Dare Devil”, ”Mullefluen”, ”Grå Frede”, ”Juletræet” og ”Polar Magnus” – men der er mange flere klassikere, og som fluefisker har du garanteret din helt egen ”hemmelige” favorit.
Fluefiskeri er effektivt til ørreder og hornfisk, ligesom en multe også kan overlistes på flue. Til sidstnævnte skal fluerne helst være i grønne nuancer.
Foto:Seatrout Mariagerfjord
Blink og woblere
Blink og woblere er også en meget populær metode, der har næsten lige så mange tilhængere som fluefiskeriet.
Blink og woblere imiterer specielt småfisk, men også eksempelvis børsteorm og rejer. Du skal ikke vælge alt for store blink og woblere – men gerne dem på 8-15 gram. De har en levende gang i vandet og fisker forholdsvis højt.
Indspinningen skal foregå i jævnt tempo. Nogle vælger spinstop, hvilket vil sige små pauser, mens andre er tilhængere af en jævn indspinning uden stop.
Farverne på blink og woblere afhænger lidt af årstiderne. Jo koldere i vejret, desto mere krasse farver – mens et anonymt, sølvfarvet/sort blink topper om sommeren.
Blandt klassikere af blink og wobler kan nævnes Møresilda, Stripper, Boss, Vims og Gladsax.
Blink og woblere er effektive til ørreder og hornfisk. Går du målrettet efter hornfisk, kan det være en fordel at flytte blinkets/woblerens trekrog nogle centimeter med en almindelig nylonline. Det vil mindske antallet af fejlhug. En anden mulighed er at fiske med en såkaldt silkekrog, der – som navnet antyder – simpelthen er et stykke silkesnor, som hornfiskens tænder hænger fast i, når den hugger. Ulempen ved denne løsning er, at ørreder ikke hænger ordentligt fast på en silkekrog.
Du kan kombinere flue- og spinnefiskeri ved at sætte en ophængerflue foran dit blink eller din wobler.
Foto:Seatrout Mariagerfjord
Naturlig agn
Børsteorm, regnorm og små fjordrejer kan være dræbende effektive til fjordens ørreder. Fisket med et bombarda- eller bobleflåd, som spinnes langsomt ind.
Både ørreder og hornfisk elsker denne servering, og vil du have massevis af hornfisk – så brug strimler af sild i stedet. En forårsdag, hvor du fisker med sildestykker i fjorden – eksempelvis ved Havnø - er altid lig med en ordentlig omgang hornfisk.
Børsteorm, sandorm og regnorm kan du også fiske på bundsnøre. Ved at fiske med bundsnøre er der fortsat chance for ørreder, men så holder skrubberne sig også til. Bemærk dog, at ørreder, der hugger på bundsnøre, som regel sluger krogen. Render du ind i et område med mange mindre ørreder, bør du derfor ikke benytte denne metode.
Når det gælder jagten på skrubber, skal du helst fiske i den yderste del af fjorden, og gerne hvor du kan nå sejlrenden med dit kast. Orm eller rejer på bundsnøre er også opskriften, hvis du vil fange ål.
Endelig skal agnen til multer også lige nævnes. Her er det mest effektive faktisk franskbrød/hvidt brød, som klemmes sammen til en lille dejkugle omkring krogen.
Øvrigt udstyr
Udover det helt obligatoriske grej – fiskestænger, hjul og endegrej – er her et lille udpluk af udstyr, der bestemt også kan være gavnligt ved fiskeri i Mariager Fjord:
- Waders: Øger din mobilitet og mulighed for at fiske stort set alle steder ved fjorden. Men husk, at selvom du har waders – så er det altså ikke nødvendigt at vade langt ud. Fiskene står tæt på land – særligt forår, efterår og tidligt om morgenen om sommeren.
- Målebånd: For at være sikker på, at du ikke tager fisk, der er for små – så husk et målebånd. Alternativt kan du markere forskellige størrelser på din fiskestang.
- Fiskekniv: En uundværlig hjælp i naturen – og til rensning af fisk.
- Kamera: Husk kamera – tag nogle billeder og forlæng oplevelsen med både naturen og dine fangede fisk. Samtidig er en fisk nu engang smukkere at fotografere, lige når den er kommet op af vandet, end hvis den har ligget i en varm plasticpose i flere timer. Husk at uploade dine billeder og fangstoplevelser på: www.facebook.com/seatroutmariagerfjord
- Mad og drikke: Frisk luft, vandet og forhåbentlig fiskene. Alt sammen øger appetitten, så husk en solid madpakke og noget at drikke.
- Vandtermometer: Afhængigt af saltholdigheden i vandet foretrækker ørreder vandtemperaturer på mellem 4 og 15 grader. Derfor kan det – særligt vinter og sommer – være en stor fordel at have et vandtermometer med i tasken for at måle vandtemperaturen.
- Fiskekajak eller fiskejolle: En fiskekajak eller en fiskejolle kan optimere dine muligheder for at nå nogle af fjordens mest spændende fiskepladser.
Har du ikke selv en kajak eller en jolle, er der flere gode muligheder for at leje forskellige typer, der passer nøjagtigt til dit behov.